Ny i musikskolen - hvad skal jeg vælge?

Når dit barn skal lære at spille et instrument eller skal lære at synge, er der nogle ting, du skal tage stilling til:

1. Hvor skal undervisningen foregå?
  2. Hvad passer til mit barns alder?
  3. Hvilket instrument skal vi vælge?
  4. Skal vi vælge hold- eller solo-undervisning?
  5. Hold – Hvilke tilbud er der?
  6. Solo – Hvad skal vi vælge?

1+2   Du må selvfølgelig altid tilmelde dit barn til undervisning der, hvor du ønsker. Også langt fra jeres adresse. Men ofte vælger forældre undervisning, som børnene selv kan komme til.

Mht. alder er der undervisning, der er tilrettelagt til børn i bestemte aldersgrupper, og der er begrænsninger for, hvor tidligt børn kan starte med undervisning på de fleste instrumenter. Det giver god mening at undersøge de tilbud, der er til dit barns aldersklasse.

På hjemmesiden kan du få et overblik over, hvad der tilbydes der, hvor du gerne vil have dit barn undervist, og hvad der tilbydes børn i forskellige aldre: Søg på alder og område

3        I skal selvfølgelig vælge ud fra interesse og praktiske muligheder.

Tænk også over, om I ønsker et instrument, der egner sig til sammenspil. Hvis I vælger et stryge-, strenge- eller blæseinstrument, vil der meget hurtigt vise sig sammenspils-muligheder. Trommer er også helt oplagt til sammenspil. Dog er der ikke plads til alle trommeelever i de orkestre og bands, der er i Musikskolen. Normalt finder vi dog plads til dem, der ønsker at være med til sammenspil.

For sangelever er det helt oplagt at synge med i Musikskolens kor.

Vær opmærksom på, at det er vigtigt at kunne øve hjemme – uanset hvilket instrument I vælger. Nogle instrumenter kan lejes i Musikskolen, men de største, - klaver og trommer – kan ikke lejes. Her er det vigtigt, at I har et (godt) instrument til jeres barn i hjemmet.

Hvis det er svært at finde ud af, hvilket instrument I skal vælge, kan det være en god idé at starte med Musikværksted (0.-1. kl.), som tilbydes på Kulturstationen, i Brædstrup Hovedgård og Søvind eller Begyndersammenspil (2.-3. kl.) på Kulturstationen, i Brædstrup, Hovedgård, Stensballe og Gedved samt i Bankager.

4        Mange har lyst at lære at spille eller synge på et hold sammen med andre. Det giver især mening lige i starten, når alle er på samme begynderniveau.

Andre har lyst at starte med soloundervisning straks. Det er absolut også ok!

5        For de yngste (fra 4 år) er der tilbud om Blæserbanden, hvor eleverne lærer trompet og basun på hold.

For de lidt ældre (5-6 år og opefter) tilbydes instrumentbegynderhold på alle instrumenter (og sang: Sangspirer). Man kan på nogle instrumenter vælge mellem små hold (2-3 elever) eller lidt større hold (4-6 elever).

Hold bliver oprettet, når der er tilmeldt elever nok. Hvis du vil være sikker på, at dit barn får tilbudt undervisning, også hvis der IKKE er nok andre til at etablere et hold, kan du fx som 2. prioritet tilmelde til 20 minutters soloundervisning. Det giver os lidt flere muligheder for at finde et tilbud til dit barn.

Som noget nyt tilbyder vi To Generationer’-undervisning: Undervisning for et barn med en voksen, hvor begge får undervisning. Tanken er, at begge får fornøjelse af at lære at spille, - og at den voksne får stor mulighed for at hjælpe barnet med øvningen.

Undervisningen varer 30 minutter om ugen. To Generationer tilbydes på klaver, guitar, tværfløjte, trommer, saxofon, ukulele og el-bas, men IKKE alle undervisningssteder. Se mere herom på hjemmesiden.

6        Soloundervisning tilbydes som 20 eller 25 minutter undervisning pr. uge. Enkelte mere rutinerede elever og talentelever kan have længere undervisningstid.

For en begynder passer 20 minutter normalt fint. Men når der er gået et par år og musikstykkerne, der arbejdes med bliver længere, kan det give mening at øge til 25 minutter. Drøft gerne dette med læreren.

Violinundervisning tilbydes KUN med 25 minutter om ugen og kan søges som ’normal’ soloundervisning eller som Violinspire/Orkesterspire (både solo og sammenspil. Tilbydes elever i 1.-3. kl.) - eller Suzuki-undervisning (lytte/imitere – man kan starte fra ca 3 år).

Klaverundervisning er som udgangspunkt undervisning med blandet repertoire. Du kan i notatfeltet skrive, hvis du ønsker særligt fokus på rytmisk/becifringsklaver. Du kan også vælge decideret klassisk klaver. Eller du kan vælge Suzukiklaver (lytte/imitere – man kan starte fra ca 4 år).

Guitarundervisning tilbydes som elguitar eller som akustisk guitar. For små fingre er den akustiske guitar at foretrække.
Som noget nyt kan man også vælge Klassisk Guitar